PRIČAM TI PRIČU

NED, 23.04.2017. | Vijesti
Puna usta rasterećenja građana i poduzetnika: uz porez na nekretnine stiže i građevinska renta
Više od 33.700 građana kazalo je "ne" porezu na nekretnine, potpisavši od utorka do četvrtka u 14 sati peticiju Udruge "Lipa" protiv tog nameta.

Dogodine će se uz 2,2 milijuna svih kuće i stanova u zemlji, tim novim nametom oporezivati garaže, građevinsko zemljište, sakralni objekti, osim onih koji služe za obavljanje vjerskih obreda...

Svi koji žive u nekretninama izgrađenima nakon 1988. mogu računati da će plaćati porez veći od komunalne naknade, što čeka i one koji su nekretnini dodali neku vrijednost, poput bazena ili igrališta. Na veći porez mogu računati i oni koji imaju stan, vikendicu ili naslijeđenu kuću u kojima nitko stalno ne živi ili ih iznajmljuju podstanarima i turistima.

Ako vam je stan star - spašeni ste
Vlasnik stana za stalno stanovanje od 55 metara četvornih u Splitu, koji ga sada košta 42,35 kuna mjesečne komunalne naknade, što je godišnje 508,20 kuna, iduće će godine dobiti čestitku od 609 kuna ako je nekretnina izgrađena nakon 2006.

Ako je taj stan prazan ili se iznajmljuje, onda će porez biti masniji i sa sadašnje komunalne naknade od 508,2 kune skočit će na 1578,72 kune. Ili, za čak 210 posto.

U slučajevima kada je riječ o stanu iste površine u kojem se stalno živi ali je star 30 godina, porez će ostati kolika je komunalna naknada. No, ako je prazan ili se iznajmljuje turistima, onda porez s 508,20 kuna skače na 1231,30 kuna, ili za 160 posto.

Udruga poreznih obveznika "Lipa" ističe da je porezna presija previsoka i da nema prostora za uvođenje novih nameta.

Upozoravaju da je do kraja prošloga tjedna Vlada tvrdila kako će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta.

Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, onda je porez na nekretnine potpuno novi namet za porezne obveznike.

"Sam pojam građevinske rente ukazuje na to da se radi o dodatnom uvođenju još jednog davanja, nejasno je plaća li se jednokratno ili kontinuirano. Zamjenjuje li ona komunalnu naknadu i što je onda s porezom na nekretnine? Jesu li obveznici plaćanja i vlasnici odavno izgrađenih zgrada?"

Dio je to primjedbi iz očitovanja Udruge gradova na Nacrt prijedloga zakona koji je trenutačno na javnom savjetovanju.
Gradovima i općinama trebao bi ići kompletan prihod od novog poreza na nekretnine, a država im je oblikovala pravila po kojima moraju plesati i lani je donijela zakon o lokalnim porezima u kojem je i novi porez na nekretnine. Propisala je tako da svi gradovi i općine ove godine moraju imati komunalne naknade i porez na kuće za odmor.

'Pravi' porez od 2020.
Te dvije stavke su važne jer se iz njih računa novi, jednostavni prijelazni porez na nekretnine i vrijednost boda te se na njih primjenjuje cijela lepeza koeficijenata koje je odredila Vlada. Tako će biti sve dok ne starta pravi porez na nekretnine, do početka 2020., kada će se promijeniti pravila i porez plaćati na temelju tržišne vrijednosti nekretnine.

Udruga poreznih obveznika "Lipa" protivi se novom porezu na nekretnine upozoravajući da je politika sklona jednom uvedenom porezu tijekom godina povećati poreznu stopu. Ističe da 88 posto građana živi u vlastitu stambenom prostoru te će porez pogoditi najšire slojeve stanovništva, pa će nemogućnost plaćanja novih troškova izbaciti na tržište brojne nekretnine. Posljedica će biti pad njihove vrijednosti i ukupnog bogatstva građana.

Iz "Lipe" navode da porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, kroz PDV i porez na dohodak, a drugi put kroz porez na nekretnine.

– Budući da je porez godišnji i ponavljajući, predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako unedogled. Pozivamo Vladu da odustane od uvođenja ovog poreza i okrene se nastavku porezne reforme s ciljem smanjenja poreznog opterećenja građana – kažu u ovoj udruzi.

Strahovi "Lipe" nisu neosnovani, naše okvirne procjene na temelju dostupnih informacija iz Zakona o lokalnim porezima, Pravilnika o utvrđivanju korektivnih koeficijenata te seminara na temu novih poreza, pokazuju da oni koji žive u nekretninama starijim od 30 godina ne moraju iduće dvije godine strahovati od novog poreza, a što će biti kad se počne oporezivati nekretnine po tržišnoj vrijednosti, ne znaju vjerojatno ni krojači tog poreza.
No, ako su im ti stanovi prazni ili ih iznajmljuju, ako im je dodan neki sadržaj, onda će 31. ožujka iduće godine dobiti porez viši od komunalne naknade.

Objekt bez vlasnika preuzima grad
Porezu na nekretnine ne može se pobjeći. Plaćat će ga i inozemni vlasnici, obračunavat će se i na nelegalne nekretnine, pa i u slučajevima kada je vlasnik nekretnine nepoznat. Tada će se odrediti zastupnik te nekretnine na koju će svake godine sjedati porezna obveza.

Sve dok se ne pojavi vlasnik ili porez ne "pojede" nekretninu i dug dosegne njezinu vrijednost, pa je ne preuzme grad ili općina na čijem se području nalazi...

Porez ovisi o starosti i stanju nekretnine
Porez na nekretnine ovisit će o koeficijentima zone u kojoj se nalazi, koeficijentima namjene. Ako je za stanovanje, tada je koeficijent jedan, a ako je za povremeno stanovanje, iznajmljivanje ili je nekretnina prazna, onda je koeficijent 1,2.

Veći koeficijent znači i veći porez. Koeficijent stanja se kreće od 0,8 za nekretnine koje nisu za upotrebu do 1,2 za one s dodatnim sadržajem.

Najniži koeficijent dobi od 0,8 predviđen je nekretnine starije od 1940. godine, a najviši za nekretnine izgrađene nakon 2006. godine i iznosi 1,2.

Skok od 138 posto
Pretprošle je godine od komunalne naknade ubrano 2,26 milijardi kuna, a Vlada očekuje da će se za 15 posto, ili oko 300 milijuna kuna, povećati prihod od tog poreza dogodine. Hrvatska prosječna stopa poreza na imovinu čini 1,3 posto ukupno ubranih poreza, a u EU-u imovinski porezi čine 3,1 posto od poreza. To znači da bi njihov udjel skočio.


IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA
Donacije

Zadnje fotogalerije
Dan Mimoza na Rivi Asfaltiranje lokalne ceste na  krapama

Zadnje vijesti/akcije
HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI
UTO, 25.06.2019.
Četiri izvora vode u Hrvatskoj prešla u ruke stranih kompanija, hrvatska vlada šuti!
PON, 10.06.2019.
ŠOKANTNA I SRAMOTNA IZJAVA ANTONIJA TAJANIJA
PON, 11.02.2019.
ČESTITKA
UTO, 25.12.2018.
USKRSNA ČESTITKA
SUB, 31.03.2018.


Pristupnica
Statut stranke
Program stranke
Dokumenti
Izvješće o donacijama (2018)
© 2012-2020 Dalmatinski Demokrati | info@dalmatinski-demokrati.hr | Tel: +385 (0)95/90 21 762
Web design by VinisWEB