VUKOVAR JE VI┼ E OD GRADA

PON, 17.11.2014. | Vijesti
Vukovar je nada u suzama uplakane djevoj─Źice, ┼íapat starca, otpor hrvatskog vojnikaÔÇŽ I ┼íutnja. ┼ utnja, s kojom se vjetar igra u vukovarskim kro┼ínjama stabala

Ni┼żu se godine. Jedna za drugom. Svojim ujedna─Źenim ritmom vrijeme nikoga ne ─Źeka i ne radi iznimke. Tok vremena je za sve isti, ali tijek je ono ┼íto ─Źini razliku. Ne samo u ljudskim ┼żivotima. Tako su pro┼íle dvadeset i tri godine od jedne od najslavnijih pri─Źa Domovinskog rata, one vukovarske pri─Źe. Dvadeset i tri godine jednog vremena, za koji ─çe mnoge osobe upotrijebiti i oznaku "tek" ili "ve─ç", kada govore o doga─Ĺajima koji su ostali za nama. I u nama. U svakome od nas.

Tako su pro┼íle "tek" dvadeset i tri godine od svih zbivanja u Vukovaru. "Tek" dvadeset i tri godine za one koji ┼żele zaboraviti. Za one koji ┼żele zaboraviti sve. Ba┼í sve. Rat. Agresiju. Razru┼íeni grad. Uni┼ítene ┼żivote. Nadljudski otpor. Herojstva bez usporedbe. Neusporediva djela hrabrosti. Pro┼íle su "tek" dvadeset i tri godine, za one osobe koje se ne mire s povijesnim istinama. Za one koji ┼żele zaboraviti tko je bio ┼żrtva, a tko agresor. Za one koji ┼żele raspodijeliti krivnju. Za one koji ┼żele napraviti revizije krivnje i postupanja. S druge strane, "ve─ç" su pro┼íle dvadeset i tri godine od svih zbivanja u gradu Vukovaru. Od pla─Źa djece. Od molitvi staraca. Od ┼żivota me─Ĺu ru┼íevinama. Dijeljenja skromnih obroka. Previjanja rana. Ohrabrivanja. Nade. Prkosa. Inata. Ljubavi. I rata. Dvadeset i tri godineÔÇŽ

Vukovar je te 1991. Godine postao ne┼íto drugo. Ne┼íto vi┼íe od grada. Puno vi┼íe. Ne┼íto neobja┼ínjivo obi─Źnim rije─Źima, ─Źak kada se upotrijebe i posebno sna┼żne rije─Źi poput simbola, relikvije ili spomenika. Vukovar morate do┼żivjeti da bi shvatili njegovu veli─Źinu. Prona─çi vremena. Oti─çi tamo. Gledati. Disati. I ┼íutjeti. ┼ utjeti na na─Źin da ta ┼íutnja ka┼że vi┼íe od proklamiranih politi─Źkih govora. Naru─Źenih. Prepravljenih. Korigiranih. I prigodnih. Uvijek samo prigodnih. Ne shva─çaju to politi─Źke elite. Ne mogu shvatiti. Jer da mogu i sami bi ponekad osjetili. Onu ┼íutnju. Vukovarsku. Koja ka┼że vi┼íe od ijedne rije─Źi.

Veli─Źanstvena klica pobjede, ro─Ĺena u Vukovaru te 1991. godine, odnijeta je iz razru┼íenog grada. U kolonama. U sje─çanju. Zarobljeni┼ítvu. Vjetru. Snovima. Pla─Źu. Osmijehu. No, to se vukovarske sjeme pravednosti te┼íko primalo u ostalim krajevima dr┼żave. Zbog su┼íe. Zbog ki┼íe. Neplodnog tla. Izmorene zemlje. Nebrige. Sustavnog uni┼ítavanja. Lo┼íe politike. ─îudnih odluka. Sumnjivih motiva.

Sustavna nebriga za sve, osim za osobnu materijalnu korist, kona─Źno je do┼íla na naplatu, onu koja dolazi s kamatama. I onu koja zahva─ça sve dijelove dru┼ítva. Dovoljno je samo pogledati ud┼żbenike iz povijesti za osnovnu i srednju ┼íkolu, koji obra─Ĺuje teme iz Domovinskog rata. Ili one koji su , jo┼í preciznije, vezani uz obradu vukovarske ratne epopeje. Da netko, kojim slu─Źajem, napravi anketu me─Ĺu u─Źenicima vi┼íih razreda osnovnih ┼íkola i srednjih ┼íkola, o vukovarskoj ratnoj zbilji, uvjeren sam da bi rezultati bili katastrofalni. Koliko bi, u─Źenici, znali nabrojati imena i prezimena junaka Domovinskog rata, a koji su branili Vukovar?

Koliko bi znali nabrojati imena agresora? Dijelove grada? Odnose snaga? Vrijeme obrane? Broj stradalih civila? Broj ubijenih hrvatskih vojnika? Broj zarobljenih? Broj likvidiranih? Broj ranjenih? Broj nestalih? Broj onih ─Źija se sudbina jo┼í ne zna? Lokacije masovnih grobnica? Po─Źinitelje? Broj uni┼ítenih tenkova? Broj uni┼ítenih zrakoplova? Broj ispaljenih projektila? Uvjeren sam da bi tako i sli─Źno koncipirana anketa, dala prili─Źno razo─Źaravaju─çe rezultate, no nikako zbog lo┼íeg u─Źeni─Źkog znanja ili nekakve nenajavljene provjere znanja. Predmetu povijesti posve─çen je nedovoljan broj sati, a u takvom zgusnutom rasporedu, mnoge su teme spomenute uzgred i djelomi─Źno. Za druge nema dovoljno vremena, iako su ud┼żbeni─Źki ne┼íto bolje obra─Ĺene. Zbog svega toga nastupa potpuna marginalizacija predmeta povijesti, a s njom, dakako, i zna─Źajnija ┼íkolska obrada tema iz Domovinskog rata.

Jedan od simbola vukovarske obrane je i ┼Żeljka Juri─ç. No, koliko je vas zavr┼íilo sa srednjo┼íkolskim obrazovanjem, a da nisu nau─Źili ovo ime i prezime, ne samo na satu povijesti?! Pritom ponovo nisu pogrije┼íili u─Źenici, nego sustav koji je dozvolio ne┼íto takvo, a to je samo jedna u nizu mnogobrojnih gre┼íaka, koje su vezane uz neodgovaraju─çi pristup predmetu povijesti. ┼Żeljka Juri─ç (danas Juri─ç Mitrovi─ç), uplakana je vukovarska djevoj─Źica koja je u koloni zarobljenika napu┼ítala razru┼íeni grad. Suze prepla┼íenog djeteta, koje je kora─Źalo izme─Ĺu mnogobrojnih le┼íeva, obi┼íle su svijet. Iskrene dje─Źje suze. Iz dubokih tu┼żnih o─Źiju. Kristalno ─Źiste poput tuge ┼íto je izvirala iz dje─Źjeg srca. Mnogi su zapamtili njene suze. I njenu jaknu. Ispod koje je drhtala. Jaknu, koja je nekada bila znatno vi┼íe plava, nego onda kada je s njom izi┼íla iz nekog skloni┼íta. Iz neke ru┼íevine, koja se nekim ─Źudom jo┼í uvijek odr┼żavala, pod desecima tisu─ça ispaljenih granata. Unato─Ź tonama pra┼íine, ipak nekako nadrealno ─Źista i ┼żarka poput nade ┼íto ne gasne. Jakna koja se ne zaboravlja.

Danas u dr┼żavi nemamo ni reprezentativan muzej posve─çen Domovinskom ratu, koji bi imao izraziti nacionalni predznak i koji bi ujedinio sva sje─çanja na Domovinski rat. ┼ teta je to i propust koji se jo┼í uvijek neopravdano tolerira. Mnogim politi─Źkim elitama. U njemu bi mjesta bilo i za tu jaknu, koja je i sama postala jednim od predmeta simbola ─Źitavog Domovinskog rata. A posebno razru┼íenog Vukovara, kome su samo gra─Ĺevinske komponente bile uni┼ítene. Sve drugo je ostalo ─Źitavo i netaknuto,─Źisto i ponosno. I sva herojska djela. Osobne ┼żrtve. Ponos. Nada. I ljubav. Znao je to i nezaboravni Sini┼ía Glava┼íevi─ç, ─Źiji su svakodnevni ratni izvje┼ítaji iz opkoljenog grada, davali snagu ostatku dr┼żave. Da izdr┼żi. Da nastavi. Da ne poklekne. Glava┼íevi─ç je bio istinski predstavnik svoga grada, koji se uspio pomiriti sa apokalipti─Źnom slikom razru┼íenog grada, svjestan da je ona tek prolazna i kratkotrajna. Svjedo─Źe tome i njegove rije─Źi: "A grad, za nj ne brinite. On je sve ovo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne na─Ĺe. Grad ÔÇô to ste vi."

Pro┼íle su ve─ç dvadeset i tri godine od nezaboravne vukovarske pri─Źe. I pro┼íle su tek dvadeset i tri godine, a mnogi nastoje promijeniti vukovarsku pri─Źu. Ne znam za vas ostale, ali mene jo┼í uvijek ponekad u snovima bude uplakane o─Źi vukovarske djevoj─Źice. I sve dok je takvih koji pamte, Vukovar nikada ne─çe biti zaboravljen. Jer Vukovar nikada ne─çe biti samo grad. Vukovar je vi┼íe od grada. Puno vi┼íe. Vukovar je nada u suzama uplakane djevoj─Źice, ┼íapat starca, otpor hrvatskog vojnikaÔÇŽ I ┼íutnja. ┼ utnja, s kojom se vjetar igra u vukovarskim kro┼ínjama stabala.


IZVOR: Dalmacija News
Donacije

Zadnje fotogalerije
Dan Mimoza na Rivi Asfaltiranje lokalne ceste na ┼ krapama

Zadnje vijesti/akcije
Četiri izvora vode u Hrvatskoj prešla u ruke stranih kompanija, hrvatska vlada šuti!
PON, 10.06.2019.
ŠOKANTNA I SRAMOTNA IZJAVA ANTONIJA TAJANIJA
PON, 11.02.2019.
─îESTITKA
UTO, 25.12.2018.
USKRSNA ─îESTITKA
SUB, 31.03.2018.
SPLIT SE GU┼ I U SMRADU S KAREPOVCA
UTO, 06.02.2018.


Pristupnica
Statut stranke
Program stranke
Dokumenti
Izvješće o donacijama (2018)
© 2012-2019 Dalmatinski Demokrati | info@dalmatinski-demokrati.hr | Tel: +385 (0)95/90 21 762
Web design by VinisWEB